Hvad er Invisalign?

on in Sundhed

Hvis du er en dem, der er lidt kede af dine tænder, så er du bestemt ikke alene. Små skævheder af tænderne kan medføre, at du får mindre lyst til at smile og vise dine tænder. Det er dog ikke ret mange, der vælger at få gjort noget ved deres tænder. Tanken om et fast apparatur, også kaldet togskinner, der skal sidde på tænderne i flere år, får rigtig mange til at glemme alt om at få rettet tænderne.

Læs mere her.

I dag er det dog muligt at få rettet tænderne, uden at behøve at gå med de trælse togskinner. Der er nemlig kommet en ny løsning, der både er let, smertefri og næsten usynlig. Det kaldes Invisalign. Det er en løsning flere tandlæger tilbyder, uanset om du bor i yderkanten af Jylland eller midt i København.

Hvordan virker Invisalign?

Invisalign er en række af aftagelige, gennemsigtige skinner, der fremstilles specielt til dine tænder. Skinnerne er fremstillet i et materiale, der er specielt udviklet til systemet. Når skinnerne er udviklet specielt til dine tænder, er det muligt at styre, hvilke tænder, der skal rykke sig hvornår.

Invisalign er nemlig et system, der kræver at, skinnerne udskiftet hver anden uge. Dette er grundet at skinnerne altid skal sidde hel tæt over dine tænder. Måden skinnerne virker på, er ved at de medføre et kontrolleret og nænsomt tryk mod de tænder, der skal rykkes. Hver skinne kan flytte en tand ca. 0,2-0,3 mm.

Ved hjælp af dette meget effektive tryksystem, hvor ikke alle tænder rykkes samtidig, er det muligt at planlægge en ret præcis slutposition for de enkelte tænder. For at blive behandlet med skinnerne påkræves det, at der sættes en form for knapper fast på bagsiden af nogle af dine tænder, så skinnerne har noget at sidde fast i.

Hvad kan Invisalign bruges til?

Der er mange situationer, hvor skinnerne kan hjælpe tandretningsfejl. Det kan både være simple og mere komplicerede situationer. Om du er egnet til en behandling med dette nye system, er en vurdering som din tandlæge skal undersøge. Som udgangspunkt kan langt størstedelen af voksne og unge dog benytte behandlingen.

Behandlingen kan bruges til blandt andet at rette mellemrum mellem tænderne. Krydsbid, underbud, dybt bid, eller hvis dine tænder har forskudt sig siden en tidligere behandlinger, er også ting, hvor Invisalign i flere tilfælde kan hjælpe.

Hvordan forgår en behandling?

Det første du skal gøre for at komme i behandling, er at få en forundersøgelse. Disse tilbydes af nogen tandlæger ganske gratis. Her bliver der taget et aftryk og røntgenbilleder af dine tænder. Herefter udarbejdes der to specialfremstillede skinner til dine tænder.

Skinnerne skal du bære i to uger ad gangen, hvorefter du får udskiftet til en ny skinne, der igen sidder tæt på tænderne. Denne proces fortsætter indtil tænderne har nået den ønskede slutposition. Hvor mange skinner, der er behov for afhænger ligeledes af planen for slutresultatet.

Under behandlingen er det nødvendigt at gå til kontrol, hvor det tjekkes, hvilken effekt skinnerne har. Hvor ofte, dette er nødvendigt er forskelligt men hver 4., 6., 8., eller 10. uge er typisk. En behandling varer typisk mellem 6 og 18 måneder.

Skriv en kommentar

XHTML: Du kan anvende disse tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *